Proč používat k meditaci mobilní aplikace

Tak hned z kraje, aby nedošlo ke zbytečným šumům. Povinné ani nutné to opravdu není 🙂

Tento krátký článek je o důvodech, které mne vedly k tomu, že jsem k meditaci mobilní aplikace začal využívat, a proč mne to stále baví a považuji to za dobrý nápad.

Důvod první.  Aneb proč jsem si stáhl svou první meditační aplikaci. Inu, protože timer.  Neboli časovač. Ano, není nic jednoduššího než si na dobu, kterou chci věnovat meditaci, zapnout budík, nebo občas po očku juknout na hodiny. Tato řešení mají však zásadní nevýhody. Jukání na hodiny vytrhává, vyrušuje a nastavený budík musíte na konci vypnout. Meditační timer si nastavíte tak, aby vám cinkl třeba po dvaceti vteřinách na začátku meditace a pak po stanoveném čase na konci. A jen jednou. Takže můžete v klidu nechat vaše sezení doběhnout, jak je třeba, a nejste násilně vytrženi. Je to vynikající i pro skupinové meditace. Nemusíte být nervózní, až začne zvonit budík, či sledovat čas, ale v klidu meditujete s ostatními.

Meditační timery obsahují také pestrou škálu zvuků. Zvonečky, tibetské mísy, ozvučná dřívka atd., díky nimž jsou začátky a ukončení meditace velmi přirozené.

V neposlední řadě, mobil máte vždy u sebe, takže je použitelný na cestách anebo třeba i v lese.

Důvod druhý.  Kdyby mi o něm někdo vyprávěl ještě tak před rokem, asi bych se smál. Meditace nejsou závody, nepotřebuji přece zaznamenávat, kdy a kolik jsem toho „naseděl“. Ano, mluvím o statistikách. Meditační timery většinou umožňují ukládání časů meditace a tvorbu statistik a přehledů. Na jablečných zařízeních je možné je propojit s Apple health v části mindfulness.

Jak říkám, není to tak dávno co bych si klepal na čelo. Dnes se na tuto funkcionalitu dívám úplně jinak. Na Apple health jsem začal sledovat, kolik toho denně nachodím. Dal jsem si takový nenásilný závazek, že bych rád, každý den nachodil alespoň pět kilometrů a do toho aspoň deset pater schodů. To opravdu není mnoho a člověk má pocit, že to musí dát každý den, jen běžnými pocházkami. A tady narážím na jádro pudla. Když svůj pohyb zaznamenáváte, zjistíte, že tomu tak nemusí být. Přehledy vás jaksi konfrontují s realitou. Takže si neřeknete – ale jo, dnes jsem to asi ušel, ale prostě víte, že tomu tak není a jdete si dát ještě podvečerní procházku.

S meditací je to podobné. Rád bych si na meditaci našel čas opravdu každý den. Aplikace, která mi ukazuje, jak se mi to skutečně daří, a to z dlouhodobého hlediska, je pro mne jakýmsi mentorem, kontrolorem, a proto i motivačním faktorem. Ano, určitě to není motivace hlavní, ale pomáhá disciplíně. A ta je, pokud něco chceme dělat opravdu pravidelně, nutná.

Důvod třetí. Jsou aplikace, které vám na začátku meditace ukáží, pokud jste on-line, kolik dalších meditujících, používajících tu samou aplikaci, v tu samou dobu také medituje. A já musím říci, že je vlastně moc fajn usedat večer k meditaci a vidět, že spolu se mnou sedí v tu chvíli další tři, čtyři tisíce lidí po celém světě. Je to taková tichá, virtuální komunita.

Aplikace dále umožňují různé řízené meditace, spouštění ambientní zvuků na pozadí, či přímo zařazení se do nějaké meditační skupiny, která třeba medituje pravidelně, ačkoliv jsou její členové geograficky vzdálení. Tyto funkce nevyužívám, ale pro mnoho lidí mohou být dalšími důležitými motivačními faktory.

Osobně jsem po různém testování zůstal u aplikace s názvem Insight Timer. Má krásné zvuky, napojení na Apple health a ohromnou uživatelskou základnu. Pokud budete chtít, naleznete v ní opravdu velké množství různých meditačních skupin, nebo můžete založit svou vlastní. Dále je zde možnost dostahovat do vašeho zařízení řízené meditace, a to i od takových guruů, jako je třeba Eckhart Tolle. Řízené meditace můžete vyhledávat podle typu, délky, oblíbenosti atd.

Ukázky jednoduchého uživatelského rozhraní. Informační panel stavu globální meditační komunity 🙂 a nastavení vlastního timeru.

Jsem přesvědčený o tom, že mnoha lidem mohou tyto aplikace pomoci, najít si uprostřed spěchu a roztěkanosti dnešního světa čas pobýt každý den aspoň chvíli sami se sebou v tichu, či „jen“ vyrelaxovat a vědomě si odpočinout.