Self-Publishing elektronických knih po česku

Ve velmi nedávné době jsem se prokousal všemi nástrahami, které čekají na každého autora eKnih v Česku, jenž si chce svou knihu vydat sám. Jelikož se nejedná ještě o úplně dobře vyšlapanou cestu, rád bych se podělil o poznatky z tohoto procesu.

Pokud nepočítám samotné psaní knihy, tak se proces publikování eBooku skládá ze dvou základních částí. Tvorby eBooku ve vybraném formátu a samotného publikování.

Tvorba eBooku

eBooky existují v poměrně velkém množství formátů. Dva nejrozšířenější jsou ePub a mobi. Pokud nechcete publikovat výhradně na Amazonu – ano pro anglicky psané knihy má Amazon službu pro self-publishing – je určitě lépe začít s ePubem. Tento formát je použitelný jak pro iBookStore – tedy pro iPady, iPhony a další jablečná zařízení, tak pro české vydavatele jako je třeba Kosmas, Palmknihy nebo eReading. Ti, pokud vám knihu vydají, si jí do formátu mobi převedou sami právě z dodaného ePubu.

Na jablečné platformě existují programy pro vytváření knih pro iBookstore, například iBooks author. Bavíme se ovšem pouze o Mac OS, nikoliv o iOs  – tedy například o iPadu. Pokud tedy nemáte jablečný počítač, nebo chcete publikovat i u jiných vydavatelů než na iBookStoru, je třeba využít software jiný. V mém případě to byl nakonec Sygil. http://code.google.com/p/sigil/.

Je to open source program použitelný na Windows, Mac Os i Linuxu. Pokud ovládáte základy html, nebude pro vás zvládnutí tohoto programu složité. Umí vše, co je pro vytvoření validního ePubu třeba. Pokud budete chtít svůj ePub nabídnout na iBookStore, nebo i českým vydavatelům, je třeba, aby váš ePub prošel validací. K tomuto účelu můžete použít on-line validátor na http://validator.idpf.org/. Jednou z chyb, se kterou se v procesu validace můžete setkat, je tzv. prázdný dc:identifier. Struktura ePubu je popsána v xml. Tento atribut zůstává prázdný a je nutné ho ručně vyplnit. Většinou se do něj píše ISBN – viz. dále. Nicméně některá vydavatelství si vkládají vlastní identifikátor. Na iBookStore jsem posílal knihu s vyplněným ISBN v tomto identifikátoru.

ePub vám z knihy například ve wordu může samozřejmě také vyrobit profesionál, nebo samotný vydavatel. Na Palmknihách to tak dělají, když se jim vaše dílo líbí. Ale nemáte tak ePub fyzicky u sebe pro další distribuční kanály.

Pokud tedy máte knihu hotovou, budete potřebovat ISBN. To je mezinárodní číselný identifikátor knihy. Je různý pro elektronickou a papírovou verzi knihy a musí být také různý pro případné jazykové mutace knihy. Získáte ho zdarma u Národní knihovny České Republiky.

Nyní tedy máte eKnihu hotovou, máte přidělené ISBN a můžete začít s její distribucí.

Publikování eBooku

Začnu tou jednodušší částí a tou je publikování u českých distributorů. Je zde několik menších hráčů jako třeba databook.cz nebo eLibellus a pak tři hlavní hráči. Kosmas, PalmKnihy a eReading. Menší vydavatelé mají obecně lepší vztah k self-publishingu a knihu vám asi nabídnou k prodeji bez problémů. U těch velkých je to jiné, s výjimkou Palmknih. Ty jsou na nabídku jednotlivých autorů připraveni, ale samozřejmě si vyhrazují právo vám knihu nevydat. Kosmas ani eReading self-publishing nepodporuje, ale mně třeba knihu vydali. Asi se jim líbila :). Zkrátka nedáte nic za to, když knihu nabídnete i jim.

Samostatnou kapitolu tvoří publikování na iBookStore. Zde je to poměrně náročné, zvláště, nenabízíte-li svou knihu zdarma. Pokud totiž chcete nabízet svůj eBook za poplatek, je třeba nejprve získat tzv. EIN neboli Employer ID Number, které slouží jako identifikační číslo pro možnost vydělávat peníze na území USA. K tomu je třeba vyplnit formulář s číselným označením SS-4, což opravdu žádná sranda není. Pokud se s tímto zdárně poperete, je třeba formulář odfaxovat do USA a čekat. Cca do tří týdnů by vám mělo vaše EIN dorazit. Poštou, do kaslíku. Takže není třeba fax i na příjem, i když zpětné číslo faxu je vyžadováno. Zřejmě pro případ, kdyby vám z USA chtěli poslat nějakou připomínku k tomu, co jste do formuláře vyplnili. V současné době je již možné poslat formulář e-mailem, ale trvá to prý celé paradoxně déle, než faxem.

Pokud jste úspěšně absolvovali tento krok, případně nabízíte-li svou knihu zdarma a tím pádem EIN nepotřebujete, můžete přistoupit k dalšímu kroku. Tím je registrace na iTunes connect pro autory.  Srozumitelný wizard naleznete zde. http://itunes.com/sellyourbooks K tomuto kroku je třeba mít vytvořené Apple ID. Pozor, vytvořte si jiné, než používáte k nákupům na appStore a vyplňte k němu číslo své karty, jinak později narazíte. Měli byste dostat confirmation e-mail a pak čekáte, až vám přijde e-mail o úspěšném přihlášení do iTunes connect. A tady bych rád rozvedl jednu  nesnáz, která mne – a podle odkazů na internetu nejen mne – potkala.

Žádný potvrzující e-mail jsem totiž neobdržel a mé zaregistrované Apple ID nemělo stále do iTunes connect oprávnění. Kontaktoval jsem tedy podporu Apple a zažil neskutečné kolečko. V naší korespondenci je tuším asi 30 e-mailů. Nejprve vám napíše automat – samozřejmě podepsaný jako člověk a odpovídá na úplně něco jiného, než se ptáte. No tak napíšete, že byste opravdu rádi, aby si to přečetl živý člověk a odpověděl na to, na co se ve skutečnosti ptáte. Velmi rychle přijde odpověď a začnou rady typu – Vygenerujte si nové heslo. Ok – nezafungovalo. Tak si vytvořte nové Apple ID a vyplňte znovu přihlášení do iTunes connect. Aha nejde, protože jedno EIN může být svázáno jen s jedním účtem… atd. atd. Pak začnete dostávat odkazy do různých knowledge base atd. To už mne opravdu přestalo bavit a napsal jsem e-mail, že opravdu nemám čas ani chuť pročítat se nějakými články, a pokud mi není schopna pomoci osoba se kterou komunikuji, tak ať prostě můj problém reportuje někomu, kdo mi pomoci může. Přišla velmi slušná odpověď, že můj problém byl zaslán nějaké vyšší šarži. Druhý den dorazila odpověď. „Nebylo možné ověřit vaše EIN, protože ještě není zavedeno v databázi, proti které my EIN ověřujeme. Takže prosím počkejte.“ – Těchto pár slov, kdyby přišlo automaticky po vyplnění registračního formuláře, nebo mi je řekla ona slečna na podpoře, mi mohlo ušetřit dva dny komunikace. Takže pozor. Lépe po obdržení EIN ještě chvilku počkat, alespoň týden, či spíše dva, a pak se teprve registrovat. Podle reakcí na fóru Apple podpory, se to stává, a komunikace s podporou je vždy stejně žalostná.

Za další týden dorazil tedy další e-mail, že ověření proběhlo úspěšně a já se konečně mohl přihlásit do iTunes connect. https://itunesconnect.apple.com. Ještě však není vyhráno. K dalšímu kroku bezpodmínečně potřebujete zařízení s Mac OS. Pro samotné publikování je totiž třeba aplikace iTunes Producer. Ještě před tím, než přistoupíte k samotnému publikování, je třeba na iTunes connect vyplnit několik povinných údajů, například o vašem bankovním spojení v sekci Contracts, Tax, and Banking.

Pokud tedy máte k dispozici zařízení s Mac OS, stáhněte si aplikaci iTunes Producer a můžete začít s publikováním. Připravte si váš ePub, jpg obrázek s obálkou, popisek knihy do iBookStore a pozor, ještě druhý, malý ePub s ukázkou vaší knihy! Ten bude sloužit potenciálním zájemcům o vaší knihu k náhledu. Samotný proces publikování v aplikaci probíhá opět pomocí poměrně srozumitelného wizardu. Trošku zmatený jsem byl až na konci wizardu v zařazení knihy do kategorií. Poslední krok je upload vašeho ePubu včetně obrázku a ukázky, no a opět čekáte. Tentokrát jen chvíli. ePub  totiž opět projde validací na straně Applu, a pokud je vše ok, objeví se oznámení o úspěšném nahrání. Tím to ovšem nekončí. Podobně jako u aplikací publikovaných na appStore, i vaší knihu někdo fyzicky překontroluje. No a to opět trvá – dle automatického e-mailu, který vám dorazí po úspěšném nahrání vaší knihy – průměrně 14 dní. No a zde jsem opět narazil na další potíž, na kterou bych rád upozornil.

Po skoro třech týdnech, kdy se nic nedělo, jsem znovu napsal na podporu. A ejhle, opět nějaká chyba, tentokrát v ePubu s náhledem. Našel jsem a vyřešil, nicméně kdybych se neozval, čekám stále. iTunes Producer nahlásil vše ok, žádný e-mail s upozorněním nepřišel. Takže nyní již vím, že kniha se musí v iTunes connect objevit okamžitě – se statusem, že čeká na schválení. Pokud jí tam nevidíte, něco je špatně. Podpora na Applu mně ještě poslala e-mail, že skutečně proběhlo vše v pořádku a o tři dny později se kniha objevila schválená v iBook store.

V současné době probíhá překlad knihy do angličtiny. Až bude hotový, budu jí publikovat i na Amazonu a napíši zde pak své poznatky i odtud.

Toť vše. Pokud vám tyto řádky pomohly, udělá mi velkou radost, když si mou knihu koupíte. Zatím je k dostání na iBookStore, Palmknihách – www.palmknihy.cz/web/kniha/o-dni-a-noci, na Kosmasu www.kosmas.cz/knihy/174860/o-dni-a-noci/ a eReadingu – www.ereading.cz/cs/eknihy/4692/o-dni-a-noci. A ještě více budu potěšen, když poté napíšete do recenze pár slov 🙂 – tedy samozřejmě pouze v případě, bude-li se vám líbit 😉

Autoři sobě 🙂