Z Babylonu do Silicon Valley a zpět? Již v prodeji!

První souhrnný průvodce po postfaktickém světě v českém jazyce.  Algoritmy sociálních sítí, návykový design, skrytá zákoutí naší mysli, konstrukce jazyka a další fenomény, které se podílejí na informačním chaosu současného světa. Vychází 13. 7. v nakladatelství Galén ve velmi dobré společnosti knih třeba od pánů Koukolíka nebo Honzáka.

….

Prezidentské volby, napadení Ukrajiny, pandemie covidu 19. Co mají tyto události posledních let společného? Tak především jsou reflexí jedné vážné skutečnosti. Naše schopnost orientovat se v realitě, odlišit od sebe dojmy, lži, propagandu a fakta se v zahlceném informačním prostoru otřásá v samotných základech. A přitom právě na této schopnosti záleží budoucnost naší civilizace. Pokud jí pozbyde, tak jak jí známe, nepřežije. 

Co se s tím dá dělat? Žádné jednoduché návody nejsou a vypadá to, že dosavadní strategie jsou v lepším případě založené na snaze uhasit ty nejviditelnější požáry. Je to však úporný boj, protože jeden požár přidusíme a o deset metrů dále vzplane další. 

Aby naše strategie mohla být úspěšná, tak jako v každém oboru lidského poznání, které přineslo nějaké úspěchy, je třeba nejdříve pochopit základní principy.

S tímto záměrem jsem se pustil do psaní knihy Z Babylonu do Silicon Valley, ve které, společně s těmi nejlepšími průvodci z mnoha oborů lidského poznání, zkoumám faktory, jež se na tomto stavu podílejí. Proč je pro nás tak těžké se orientovat v záplavě informací, proč tak často podléháme svůdnosti raději věřit, než vědět? Navštívíme spolu filozofy, sociology, biology, neurovědce, psychology, počítačové odborníky a další, a budeme se ptát, co nám k tématu pravdy a lži ve veřejném prostoru jednadvacátého století mohou říci. Zeptáme se i na to nejzákladnější – co je to pravda a co je to lež?

…..

Kde koupit?

Knihu již nyní můžete zakoupit v papírové podobě přímo na stránkách nakladatelství Galén: www.galen.cz/idistrik/vydav/?page%5Bbook%5D=6111   nebo v jakémkoliv jiném on-line či kamenném knihkupectví. Kniha je dostupná i ve formátech pro vaše čtečky elektronických knih.

Pokud byste si přáli knihu s věnováním, či podpisem autora, stačí využít kontaktní formulář – knihy posílám Zásilkovnou.

Pokud se vám kniha bude líbit, nejvíce jí pomůžete, když jí dobře ohodnotíte na stránkách vašeho oblíbeného knihkupectví.

……

Napsali o knize

Kupuji hned tři!
(Jiří Padevět – spisovatel)

Kniha Z Babylonu do Silicon Valley (a zpět?) je jedinečný průvodce moderním světem, kde často jen těžko hledáme, čemu můžeme věřit a čemu ne. V nikdy nekončící záplavě informací je pro řadu z nás prakticky nemožné všechna fakta ověřovat. Ale co s tím? 

Je vůbec možné poznat objektivní realitu? A existuje vůbec něco, co tak můžeme nazývat? Jak funguje lidské myšlení? Jak se v něm odráží konfirmační zkreslení a jak to všechno někteří lidé využívají k vytváření a šíření konspirací nebo dezinformací? Proč tomu všemu často věříme a v dobré víře posíláme dál? 

V knize nenajdete instantní recept, ale je zkrátka dobré některé věci vědět. Protože přesně takové informace nás mohou alespoň trochu naočkovat, abychom byli vůči důsledkům všudypřítomného informačního chaosu více imunní.

Autor z dlouhé řady otázek, zamyšlení a využití poznatků z filozofie, sociologie, biologie, neurovědy, psychologie, lingvistiky a mnoha dalších poskládal dohromady knihu, která by mohla (a možná taky měla) být povinnou četbou pro každého. Nebo alespoň pro ty, kdo chtějí (i když třeba jen občas) své názory šířit dál – ať už prostřednictvím médií, sociálních sítí nebo jiných zdrojů.
(Mgr. Lenka Suchomelová PhD. – Lektorka češtiny pro cizince)

Tahle knížka by se klidně mohla jmenovat Do pekla (a zpět). A měli byste ji číst. Protože jestli jste někdy měli jen stín podezření, že to s námi sociální sítě možná nemyslí úplně dobře, teď budete mít jistotu. A pak si stejně půjdete stěžovat na Facebook nebo to světu sdělíte rozohněným tweetem.

Jistě, pokud jste de Saussura sosali už s mateřským mlékem, semínko sémiotiky ve vás hluboce zakořenilo, s McLuhanem jste pásali kozy ve stejných luzích a hájích a kauzy jako Cambridge Analytica a Facebook Files sledujete drobnohledem, možná se tu nedozvíte celkem nic nového. Ale je hezké to mít všechno pohromadě na jednom místě.

A pokud je něco z toho pro vás španělská vesnice, aspoň konečně pochopíte, proč se z naší globální vesnice stal takový babylon. A proč se s tím nejspíš už nedá nic moc dělat.
(Mikuláš Bryan – textař a překladatel)